Muzikale landkaart

Men neme: een last.fm profiel en google maps. Als een handige internetter dit combineert kom je uit op een muzikale landkaart. Ik kan van elk land het percentage zien van het aantal nummers, dat ik heb beluisterd. Uit deze kaart blijkt dat ik vooral luister naar muziek uit West-Europa en Zuid-Amerika, met af en toe een uitstapje naar Afrika en Azië.

Waar komt de muziek die jij luistert vooral vandaan?

via


fietsrouteplanner

Voor auto's bestaan ze al jarenlang: online routeplanners. Voor de fiets was het altijd behelpen. Er was wel iets waarmee je kon proberen een route te plannen, maar dat was vreselijk ingewikkeld en is mij dan ook nooit gelukt. Totdat de fietsersbond besloot orde op zaken te stellen. Het moet al bijna een jaar geleden zijn dat ik in hun blad de volgende oproep las: wij zijn op zoek naar vrijwilligers in Friesland om een online fietsrouteplanner te maken. Ik was meteen enthousiast en ben met mijn vader naar een informatieavond geweest. Daarna heb ik regelmatig een uurtje in het weekend besteed aan het geven van eigenschappen aan wegen. Denk daarbij aan dingen als: rijden er veel auto's, is de natuur mooi, enzovoort.

Dat is alweer een hele tijd geleden. Gisteravond was het grote moment daar: de fietsrouteplanner van Friesland werd aan het grote publiek gepresenteerd. Iedereen die een fietstocht wil plannen kan dat vanaf nu hier doen. Ik heb zelf vandaag ook een paar tochtjes geprobeerd, en het werkt prima!


Rome = rond

Vila d'EsteDe afgelopen heb ik flink mijn best gedaan om mijn vader zover te krijgen dat we gaan vliegen, en dat is gelukt. Inmiddels zijn de tickets geboekt en is een hotel besproken. Vanaf 26 april tot en met 3 mei zit ik in Rome! Een reis om ook de twee kerken die ik nog niet gezien heb in Rome te bezoeken. Om de musea die ik vorig jaar ontlopen heb nu wel van binnen te bekijken. Om een aantal hoogtepunten van vorig jaar, nu nog een keer rustig te kunnen bekijken. Maar vooral om weer een weekje in de fijnste stad waar ik ooit geweest ben te kunnen zijn.

Deze week kreeg ik nog een mailtje met de vraag of de foto rechts, die ik vorig jaar gemaakt heb, gebruikt mag worden in een online reisgids over Rome. Ik heb toestemming gegeven, het is nu alleen afwachten of de foto ook echt gebruikt zal worden. Als hij de definitieve versie niet haalt, moet ik dit jaar maar proberen nog mooiere foto's te maken, zodat ik er volgend jaar wel in sta!

Update:
Ik sta erin!!!


Rome, de reis

TiberVorig jaar ben ik met mijn school een week in Rome geweest. Verreweg de leukste schoolreis die ik ooit gemaakt heb. Dit jaar is het de bedoeling om samen met mijn vader weer een week naar Rome te gaan. En dan net als vorig jaar eind april, begin mei.

We hebben alleen nog wat discussie over de reis: wordt het vliegen of met de trein. Ik ben voor vliegen, vooral omdat het veel sneller gaat. Maar mijn vader wil met de trein. Ik heb op de website van de NS net uitgezocht hoe je met de trein kan reizen. Als je bijvoorbeeld op maandag 28 april de trein van 9:04 uit Leeuwarden neemt, dan ben je om 7:14 in Rome. Je tijdens die reis wel 7 keer overstappen. Als je een keer minder wilt overstappen, ben je om 7:15 in Rome. Een andere mogelijkheid is de trein van 10:04 uit Leeuwarden. Als je die neemt stap je slechts twee keer over, maar je bent pas om 9:51 in Rome.

Dat gaat volgens mij met het vliegtuig toch een stuk sneller. Je bent met de auto in 2½ uur op vliegveld Münster. Daar moet zo'n 1½ voor de vlucht zijn, dan een uur vliegen en je bent al in Rome. Daar moet je wel een tijdje op je bagage wachten, en tenslotte nog naar het centrum van Rome. Maar dan moet het toch mogelijk zijn om in een uur of 7 vanuit Leeuwarden in het centrum van Rome zijn.


About

Ik ben Jelmer Droogsma, 18 jaar, en woon in Leeuwarden. Ik zit op het Piter Jelles Gymnasium, ook in Leeuwarden. Op dit moment ben ik bezig mijn rijbewijs te halen. Verder bezorg ik op zondagochtend de krant van wakker Nederland. Op mijn weblog schrijf ik af een toe een stukje over iets dat mij bezighoudt. Maar als je verlangt naar regelmatigere updates over mijn leven, verwijs ik je door naar Twitter en mijn moblog.

    Linkdump